Vilhelm Kyhn & det danske landskab

 

 

BESKRIVELSE AF TIDLIGERE UDSTILLING
Udstillingen blev vist januar - april 2013
Illustrationer kan være fjernet grundet ophavsretlige forhold.

 

 

"Kyhn har malt fortrinlige Studier og Billeder fra alle Egne af Danmark, fra Himmelbjerget og Kalveboderne, fra Bornholm og Skagen"

 

Hele det danske rige var motiv for maleren Vilhelm Kyhn (1819-1903). Han skildrede Danmark fra Skagen i nord, Haderslev og Falster i syd, Fyn i midten til heden i vest og Bornholm i øst. Dermed hører han til blandt de kunstnere i tiden, som rejste mest rundt i landet, og han malede det under alle tænkelige vejrlig, hele året rundt.

Kyhn var en flittig kunstner, og hans mange billeder blev til i en tid, hvor interessen for nationen Danmark var voksende. En stor del af Kyhns værker blev til i tiden mellem de to slesvigske krige, og tidens interesse for at definere det danske havde også bud til Kyhn, der satte sig som sit mål at skildre alle egne af riget.

 

Udstillingen Vilhelm Kyhn & det danske landskab er ikke alene en udstilling om landskabsmaleren Kyhn. Udstillingen tilbyder også de besøgende at komme på lystrejse ud i det Danmark, som Kyhn skildrede. Via en app til smartphone og interaktiv, digital formidling sættes spørgsmålet om danskhed til debat. Udstillingen tager de besøgende med ud i den danske natur, som Kyhn så og gengav i en række værker, der står som højdepunkter i 1800-tallets danske kunst.

 

Udstillingen præsenterer et udvalg af Kyhns bedste værker, der dels viser kunstnerens interesse for det nationalromantiske landskabsmaleri, dels præsenterer hans fremragende, men mindre kendte stemningsbilder, der blev til mod slutningen af hans karriere. Udstillingens værker er indlånt fra såvel private ejere som museer i ind- og udland.

 

Udstillingen vises følgende steder: Randers Kunstmuseum (18. aug. 2012 - 6. jan. 2013), Fuglsang Kunstmuseum (31. jan - 21. apr. 2013), Ribe Kunstmuseum (8. maj - 1. sep. 2013) og HEART Herning Museum of Contemporary Art (21. sep. 2013 - 5. jan. 2014).