Mellem skønhed og gru

Palle Nielsen, Den fortryllede by,1969. Pen og tusch på papir.

 

BESKRIVELSE AF TIDLIGERE UDSTILLING
Udstillingen blev vist januar 2014 - marts 2014
Illustrationer kan være fjernet grundet ophavsretlige forhold.

 

Mellem skønhed og gru
Palle Nielsens fantastiske fortællinger

 

Fokusudstilling med kunst på papir fra museets egen samling
5. august - 21. september 2014 

 

Palle Nielsen (1920-2000) er en af de væsentligste danske grafikere i det 20. århundrede. Han var uddannet på kunstakademiet i København, hvor han senere blev professor på Grafisk Skole med stor indflydelse på kommende generationer af kunstnere. Selv vekslede han virtuost mellem diverse grafiske genrer og mestrede også tegningen som effektivt fortællemiddel. Enhver tilhænger af kunst på papir kender Nielsens virke, ikke mindst hans apokalyptiske visioner af fortabte sjæle og byer under ødelæggelse, hvor storslået arkitektur, mytologiske skikkelser og fortryllede landskaber balancerer hårfint mellem betagende skønhed og foruroligende gru.

 

Nielsen blev kendt for sin store sort-hvide produktion, hvis indhold var præget af kunstnerens opvækst i mellemkrigstiden og et voksenliv i skyggen af den kolde krig. Han havde stor viden om  sine forgængere i kunsthistorien, hvor den klassiske kunst og dens mange udløbere var en stærk inspirationskilde, bl.a. i forhold til hans skildringer af byens arkitektur, som han fandt "forjættende" og "hemmelighedsfuld". Der er også mange eksempler på 'ustyrlige' træer, hvis grenværk og bladpragt danner både dynamisk, dekorativ og til tider truende kontrast til de mere stringente menneskeskabte bygninger og ruiner. Ofte er hans motiver mennesketomme, men lige så gerne er de befolket af det anonyme storbymenneske eller har forvildede mytiske figurer som centrum i en dramatisk scenografi.

 

Fuglsang Kunstmuseum er den heldige ejer af en større samling af Palle Nielsens kunst på papir, som består af mere end 60 enkeltnumre. Den inkluderer grafiske blade, tegninger med blyant og tusch, en af hans sjældne akvareller og en endnu sjældnere collage, samt flere af hans markante bogværker og bøger med originalgrafik. Tilsammen illustrerer værkerne Nielsens store spændvidde og er alle del af museets fine samling af kunst på papir, som primært blev etableret i 1960'erne og 1970'erne. Et bredt udvalg af værkerne er samlet i denne fokusudstilling, som vises i august og september i museets særudstillingssal.